2019. már 19.

Formula 1: Drive to Survive kritika - Avagy így vedd rá a csajod, hogy Forma1-et nézzen veled

írta: Luthor95
Formula 1: Drive to Survive kritika - Avagy így vedd rá a csajod, hogy Forma1-et nézzen veled

Nálam legalábbis bevált

A Forma1-et vagy szereti valaki, vagy nem, átmenet a kettő között nem nagyon van és az utóbbi kategóriából sem egyszerű a rajongók közé kerülni. Erről talán azok a srácok mesélhetnének többet, akik azzal a problémával küzdenek, hogy párjuk ki sem állhatja a zümmögő, brummogó versenyautók hangját szombat és vasárnap reggel, míg ők egyetlen versenyt sem lennének hajlandóak kihagyni. Nekik jelenthet segítséget a Netflix legújabb sorozata, a Formula 1: Drive to Survive!

3_4.jpg

Nem mondanám magam Forma1 rajongónak, de mióta Alonso másodjára is világbajnok lett azt sem mondanám, hogy különösebben érdekelne, mikor kezdődik a szezon. Arra meg aztán pláne nem lehetne rávenni, hogy hétvégén hajnalok hajnalán felkeljek és izgatottan nézzem, ahogy húsz pilóta egymást kergetve körbe-körbe megy valami versenypályán. Vagy legalábbis így voltam vele addig, amíg bele nem néztem a Drive to Survive első pár epizódjába némi kérlelés után. 

A sorozat, amit a 2018-as szezonról készítettek árnyaltabb képet ad a versenyekről és versenyzőkről annál, amit egy átlagos közvetítésben láthatunk. Valódi dráma folyik a színfalak mögött, a pilóták részéről pedig (és ez a rajongók számára már tudom, hogy egyértelmű lehet) emberfeletti fegyelmet és felkészülést igényel minden egyes futam, de még az időmérő edzés is. A mindössze tíz részes széria epizódjai viszonylag könnyen fogyaszthatóak 35-40 perces hosszukkal és mindennek nevezhetőek, csak nem egyhangúnak. 

4_5.jpg

A történet az első versenyen, vagyis az Ausztrál nagydíjon kezdődik, később azonban az időrendiség kapja a legkisebb szerepet. A készítők ide-oda ugrálnak a sztoriban, hogy a legnagyobb hatást érjék el és be sem mutatják az összes versenyt. Csak azoknak van jelentőségük, amik előmozdítják az eseményeket, vagy szerepük van a karakterek, ez esetben a csapatok és autóversenyzők drámájában. Közülük a projekt elől való elzárkózásuk miatt épp a legnagyobbak maradtak csak ki. A Ferrari és a Mercedes döntése miatt a Netflix stábja nem mehetett Hamilton, Bottas, Vettel és Raikkönen közelébe, jeleneteiket csak a nyilvános sajtóeseményeken rögzíthették. Külön nyilatkozatot nem kérhettek tőlük a szériához, ami kicsit felemás érzetet kelt bennem, habár nem a sorozat készítői, inkább a csapatok oldaláról. 

6_1.jpg

Nem érzékelhető azonban annyira a sztárpilóták hiánya, van kiért izgulni ugyanis mellettük is. A sorozat a nagy csapatok hiányában sok időt fordít arra, hogy megmutassa az olyan kisebb költségkerettel rendelkező csapatok helyzetét, mint mondjuk a Toro Rosso vagy a Haas. Utóbbinál konkrétan elhangzik, hogy kevesebb emberük van összesen, mint ahány egy időben szabadságon van a Mercedes-nél. A Forma1 tehát valóban egy olyan sport, ahol a pénz beszél, hiszen ennek köszönhetően engedheti meg magának a csapat a jobb felszerelést, a jobb motort és a nagyobb létszámot, ami például elengedhetetlen hozzá, hogy minden flottul menjen. Hiába a felkészülés és figyelem, még ilyenkor is becsúszhatnak fatális hibák. 

4_7.jpg

Ricciardo például különösen sok játékidőt kap, így az ő és csapata szemszögén keresztül láthatjuk azt is, ahogy néhány másodperc alatt megfordulhat a verseny állása és, hogy ez milyen hatással van a versenyzőkre és a háttérben dolgozókra egyaránt. Amikor behívják a box utcába, de elfelejtenek gumit vinni a cseréhez és ez az első helyébe kerül, vagy, hogy egy gumicserét elhibázó szerelő hogyan fakad sírva, miután a hibáját követően ki kell szállnia egy pilótának a versenyből. 

Elképesztő érzelmi töltete van ennek a szériának és, ha rajongó nem is leszel tőle, segít kicsit megérteni, hogy mit szeretnek annyian ebben a száguldó cirkuszban. Ha már amúgy is rajongó vagy, a Drive to Survive még jobban árnyalja a képet kedvenc motorsportodról egy feszült, interjúkkal teli széria formájában.

Szólj hozzá

ajánló kritika sorozat forma1 nagydíj autóverseny formula1 netflix Ferrari Red Bull Mercedes Alonso Vettel Hamilton Raikkönen Renault Ricciardo Bottas Haas moviefunatic drive to survive