2019. sze 09.

Az AZ 2 lett a hétvége abszolút nyertese

írta: Luthor95
Az AZ 2 lett a hétvége abszolút nyertese

Újra bevételi rekordokat döntöget Stephen King története

it-review-15.jpg

Csak néhány napja, hogy a mozikba került Stephen King történetének második filmes epizódja, az AZ 2. Andy Muschietti filmje egy hétvége alatt elképesztő eredményt produkált a kasszáknál, habár elődjét még nem sikerült utolérnie.

Az AZ 2. Magyarországon is óriási figyelmet kapott és nézők ezrei voltak rá kíváncsiak bemutatásának első hétvégéjén. Ahogy az lenni szokott azonban az amerikai mozik termelték ki a film bevételének nagy részét. Andy Muschietti rendezésében, Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean és Bill Skarsgard főszereplésével 91 millió dollárral startolt az AZ: Második fejezet. Ezt egészítette még ki az a 94 millió, ami a világ más országaiból folyt be, összesen 185 millió dollárt hozva a kasszákra három nap alatt.

Ez egy nem horrorfilm esetében is szép összegnek számít. A rém műfaj tagjai rendszerint meg sem közelítik a százmilliós bevételt sokszor egész pályafutásuk alatt sem, nemhogy egy hétvége során. Stephen King történetei az utóbbi években azonban újra reneszánszukat élik és a ‘80-’90-es évek után ismét hódítanak a szélesvásznon és a képernyőkön is. Összehasonlításként az előző hét bevételi listájának második helyét a Támadás a Fehér Ház ellen 3 (Angel has Fallen) szerezte meg hatmillió dollárral. Ez úgy nyolcvanöttel kevesebb, mint az AZ 2 eredménye.

A harmadik helyen a Jó srácok végzett 5,3 millióval, amit Az oroszlánkirály követett 4,1-el. Azt is érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy az AZ 2-nek nem nagyon volt vetélytársa az előző héten. A tűzön át című francia dráma, valamint az Apokalipszis most - A végső vágás című misztikus dráma került vele egyidőben a mozikba. Ezen a héten sem biztos, hogy méltó kihívóra akad majd. A Downton Abbey mellett A létezés eufóriája, a 100 dolog, a Tintoretto és a Curtiz érkeznek a mozikba szeptember 12-én, vagyis a vígjátékok, dokumentumfilmek és drámák irányítják majd szeptember második hetét.

Az AZ 2. elődjéhez hasonlóan hatalmas pénzügyi siker lehet, erre utalnak eddigi eredményei is. A nézők és kritikusok véleményei azonban alaposan megoszlanak felőle. A közönség egy része nagyszerűbbnek tartja, mint az első felvonást, míg másik részük közel három órás hosszával már vontatottnak érzi a sztorit. Én még nem láttam, de kíváncsi vagyok, te mit gondolsz róla!

Ezek még érdekelhetnek:

3+1 Stephen King regény, amit még idén megfilmesítve láthatsz

Joker megverte a Végjátékot és A sötét lovagot is

Szólj hozzá

film horror box office AZ Stephen King bill skarsgard Pennywise