2019. jún 13.

A Sötét Főnixtől Az elsőkig - A legjobb és legrosszabb új generációs X-men filmek a rajongók szerint

írta: Luthor95
A Sötét Főnixtől Az elsőkig - A legjobb és legrosszabb új generációs X-men filmek a rajongók szerint

dark_phoenix_imax.jpg

Június 6-án került a mozikba az X-men széria legújabb tagja, a Sophie Turner, James McAvoy, Jessica Chastain, Michael Fassbender és Jennifer Lawrence főszereplésével készült Sötét Főnix. A filmmel kapcsolatban már az első előzetes megjelenése előtt nagy volt a bizalmatlankodás, hiszen korábban már láthattunk egy Főnix-sztorit az X-men: Az ellenállás végében. Nem segített a film megítélésén a Fox néhány korábbi baklövése sem, amit többek között az Apokalipszissel és az Új mutánsokkal követtek el. Na, de lássuk, hogy alakul a toplista az új generációs X-men filmek között a rajongók véleménye szerint!

7. Once Upon A Deadpool (2018)

ouad.jpg

A Deadpool 2. kiskorúaknak szánt verziója, bár történetvezetését tekintve nevezhetjük akár karácsonyi kiadásnak is csúfosan leszerepelt a nézők előtt. Ryan Reynolds saját bevallása szerint sok saját ötlettel járult hozzá a film készítéséhez csakúgy, mint a két másik Deadpool film esetében, a nézőknek azonban ez nem jött be. A Rotten Tomatoes értékelései alapján a Once Upon a Deadpool bizony csak 51%-ot kapott.

6. Sötét Főnix (2019)

sotet_fonix.png

Az utolsó előtti helyet sikerült megszereznie magának a széria legújabb, egyben a hírek szerint befejező darabjának. Az Új Mutánsokról egyelőre nem sok új hírt hallani, de amennyi pénzt beleölt a Fox, várhatóan valamilyen formában eljut majd a nézőkhöz. Ezt leszámítva azonban valóban a Sötét Főnix az utolsó X-men film, ami a Disney-Marvel égiszén kívül került a mozikba. Hiába a menő hollywoodi színészfelhozatal és az első kudarcokat követő újraforgatások, egy héttel a bemutató után a Sötét Főnix még mindig csak a rajongók 64%-ának tetszik, míg a kritikusok előtt még csúnyábban leszerepelt. Tőlük csupán 23%-ot kapott.

5. X-men: Apokalipszis (2016)

apocalypse.jpg

A rajongók legnagyobb örömére, vagy épp bánatára, attól függ, milyen szempontból nézzük, az Apokalipszis számos közönség kedvenc karaktert hozott vissza a mozivászonra. Csak, hogy egyet említsünk, a Magneto és Apokalipszis oldalán feltűnt Ciklon, aki végül, mint tudjuk, átállt az X-menhez, de itt vesztette el Xavier is a haját, valamint itt pillanthattunk bele Jean korábban rejtett képességeibe és erejébe. Érdekes, hogy három évvel a Sötét Főnix megjelenése és egy teljesen új eredettörténet bemutatása előtt már láthattuk megjelenni széles vásznon a Főnix-et, de miért is figyelnének a készítők valami olyan apróságra, mint az időrendi logika. Az Apokalipszis így egy százalékkal előzte meg csupán utódját és 65%-kal végzett az ötödik helyen.

4. Deadpool 2 (2018)

deadpool2.jpg

A lista korábbi tagjaihoz képest óriási ugrást jelent a Deadpool 2, így hiába csúszott le a dobogóról, mégis szép eredményt tudhat a magáénak. Ryan Reynolds nagyszájú, piros gumigatyás antihőse 85%-kal és összesen több, mint 785 millió dolláros bevételével az egyik legjobb új generációs X-men mozi. Különösen érdemes figyelmet szentelni neki, hiszen hiába láttuk már az első részben az X-Mansiont, csak ebben a részben tűntek fel egy pillanatra az X-men tagjai, ezzel szorosabbra kötve a szálat Deadpool és a Fox-Marvel univerzumának többi tagja között.

3. X-men: Az elsők (2011)

first_class.jpg

Amikor a stúdió kitalálta, hogy kezdetben nagy sikerű, de később ellaposodó filmjeibe új életet lehell még bizalmatlankodva figyeltük, kedvenc mutánsaink sorsát. Aztán James McAvoy-jal, Michael Fassbenderrel, Nicholas Houlttal és Jennifer Lawrence-szel valamint Kevin Baconnel mégis megszületett a széria első dobogós darabja. Az elsők 87%-kal épphogy legyőzte a Deadpool 2-t, a rajongóknak viszont visszaadta a lelkesedését az X-men filmek iránt.

2. Deadpool (2016) és Logan (2017)

 

via GIPHY

A második helyen a nézői vélemények alapján Deadpool és Logan áll holtversenyben. Ironikus, hogy Deadpool szintén Ryan Reynolds megformálásában, de egy teljesen más koncepciót követve pont Farkas első eredetfilmjében, az X-men Kezdetek: Farkasban tűnt fel először. Ez számos kritikát kapott mind a kritikusoktól, mind a nézőktől, nagy részüket pedig épp Deadpool botrányos megjelenítése miatt. Megadta azonban a kellő lökést ahhoz, hogy később elkészülhessen a nagyszájú antihős első saját filmje, majd később ennek sikerén felbuzdulva a Logan is. Mindkét film 90%-ot kapott a rajongóktól.

logan.jpg

1. X-men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

eljovendo_mult.jpg

Az elsők sikere után Az eljövendő múlt napjait is sikerült eltalálnia a stúdiónak. Sőt, olyan jól sikerült a régi és új szereplőket összehozó mozi, hogy 91%-kal a toplista élére is került. Személy szerint nekem is ez az egyik kedvenc X-men filmem, hiszen nemcsak az új generációs mutánsok, de az eredeti filmek sztárjai is szerepelnek benne. 

Ezek még érdekelhetnek:

A Shazam!-tól az Öngyilkos osztagig: ezek a legjobb és legrosszabb DC filmek a rajongók döntése alapján

A film, amire senki nem a főszereplő miatt kíváncsi - Marvel Kapitány kritika

Szólj hozzá

film képregény toplista marvel szuperhős logan x-men sötét főnix moviefunatic