2019. dec 23.

A Star Wars: Skywalker kora nem győz magyarázkodni Az utolsó Jedik miatt - Kritika

írta: Luthor95
A Star Wars: Skywalker kora nem győz magyarázkodni Az utolsó Jedik miatt - Kritika

1_9.jpg

Az utolsó Jedik negatív visszhangja és baklövései után J.J. Abrams új filmje ott próbálja menteni a menthetőt, ahol csak lehet. A Skywalker kora több, mint két órájának egy része azzal megy el, hogy megmagyarázza az előző rész eseményeit, miközben két film akar lenni egyszerre.

A kritika enyhe spoilereket tartalmazhat a Star Wars: Skywalker korára!

 

Egy újabb Star Wars- trilógia lezáró darabjaként a Skywalker korának és a filmet rendező J.J. Abrams-nek nem volt egyszerű a dolga. A rajongók immár negyven éve követik nyomon egy messzi-messzi galaxis történetét mozivásznon, tévéképernyőn, könyvek és képregények lapjain. Ezzel olyan események és legendák tudatában vannak, amik alapján mindenkiben egyedi és elég határozott elképzelés alakult ki róla, mit akar látni legközelebb a mozikban. A filmkészítők és a stúdió válláról sem vehetjük le azonban a terhet egyszerűen azzal, hogy mindenki igényeit lehetetlen kielégíteni, sok ponton látható ugyanis, hogy nem mertek kockáztatni. Ilyen az üzlet. Ahhoz, hogy a többség tetszését elnyerje valami sokszor meg kell maradni a középszerűség talaján. Csakhogy a Star Wars sosem erről volt híres. 

George Lucas az eredeti trilógia megalkotásával egy olyan világot hozott létre, ami megmozgatta a nézők fantáziáját és arra biztatta őket, hogy saját történetek írásával legyenek ők is a részesei. Ezt az érzést akarta visszahozni aztán az előzmény trilógia és a legújabb három rész is. 

7_1.png

A 2015-ös Ébredő Erő nem is titkolja nagyon, hogy a nosztalgiára épít. A főhős, a helyszínek, a visszatérő szereplők mind azt az érzést hivatottak felidézni bennünk, amit az Új reményt látva érezhettünk. A cselekmény, ami szinte percre pontosan másolja az elő Star Wars filmét a fontos információt hordozó droiddal, a sivatagbolygón élő főszereplővel, a szedett-vedett segítőtársakkal, a rejtélyes, fekete ruhás "gonosztevővel" és a bolygópusztító fegyverrel. 

Abrams a Skywalker korában is követte ezt a példát és anélkül, hogy elspoilerezném a filmet, csak annyit mondok, hogy a felépítése nagyon hasonlít A Jedi visszatérre. A főhőseinkhez valamivel a nyolcadik rész eseményei után térünk vissza. Rey Luke-hoz hasonlóan a Jedivé válás egy magasabb szintjén áll, mint ahol utoljára láttuk, de azért még van mit tanulnia. Ebbe egy látványos training-montázs formájában kapunk is egy kis bepilantást.

Ezen kívül nagy szerepet kapnak benne az ellenállók és egy új tömegpusztító fegyver megjelenése, ami után persze megkezdődik a versengés az idővel, hiszen, ha megindul a támadás, az az Új Köztársaság végét jelenti.

5_7.jpg

A Skywalker koráról mindent lehet mondani, de hogy ne lenne látványos, az nincs ezek között. A film nagyszerűen kihasználja a speciális effektek teljes eszköztárát, aminek köszönhetően akkor is a világ részének érezhetjük magunkat, ha nem 3D-ben nézzük a legújabb Star Wars történetet. Az események többségében szépen épülnek egymásra és, ha valaki hozzám hasonlóan egy kis szkeptikussággal ül be a moziba, az az első fél óra végére kész elengedni a kételyeit. Mindezt úgy mondom, hogy nekem tetszett Az utolsó Jedik legtöbbet támadott pillanata, vagyis Snoke halála és az, amit mindez magával vont, mert végre lehetőséget adott Adam Driver számára, hogy valóban színészkedjen. 

3_7.jpg

A kilencedik rész a rengeteg negatív vélemény és talán a készítők közötti ellentét hatására is mégis úgy érzi, magyarázkodnia kell Az utolsó Jedik eseményei miatt. Ezzel nagyon sok idő elmegy az Abrams-től már jól megszokott visszautalások mellett. Amikor a film épp nem magyarázkodik, vagy tekint vissza egyik elődjére, akkor úgy durrogtatja a kliséket, mintha muszáj lenne. Még ezen is túl tudja azonban tenni magát az ember, ha akarja és ezt mutatja a kritikusok és mozinézők közötti véleménykülönbség is. Ha valaki mindenáron a hibákat akarja keresni benne, az fog találni bőven. Aki csak látni szeretne egy jó Star Wars filmet, ami esetleg még méltó lezárást is ad az új trilógiának és az egész Skywalker sztorinak, ennek érdekében pedig hajlandó szemet hunyni néhány dolog fölött, annak rendben lesz a Skywalker kora. 

6_4.jpg

Én kicsit a kettő között mozgok. Nagyon akartam, hogy jó legyen ez a film és úgy 80%-ban elégedett is vagyok vele. Ez nagyjából lefedi a vetítési idő első 80%-át is. A problémák számomra ezután kezdődtek, mert látszott, hogy volt egy határozott elképzelése a készítőknek arról, hogyan akarják lezárni a sztorit, csak kevés volt rá az idő. Mivel Az utolsó Jedik sok részletre egyáltalán nem tért ki, így olyan "apróságokat" kellett megmagyaráznia a filmnek, mint, hogy Leia például hogyan volt képes visszalebegni a biztonságba, miután szétlőtték a parancsnoki hidat. Számos Erő-képességet is be kellett mutatni, amit a legendákból, vagy a kánonból már ismerhetnek a rajongók, a mozivásznon viszont még alig, vagy egyáltalán nem láthattuk, a fináléban viszont kulcsfontosságú szerepet kap. 

Ennek hatására néha úgy érezhetjük, hogy csapongó a film történetvezetése. Az események olyan ütemben követik egymást, hogy arra sincs időnk, hogy bárhogy reagáljunk rájuk, arra meg pláne, hogy bármelyik szereplővel együtt érezzünk. Ehhez jön ötpercenként valami új információ a Jedikről, a Sith-ekről, a Birodalom első napjairól, Rey szüleiről, vagy a maréknyi fontos mellékszereplő múltjáról, amik arra lennének hivatottak, hogy jobban megismerjük és megszeressük őket. 

2_5.jpg

Nem lenne igazi Star Wars film a Skywalker kora, ha a végén nem lenne valamilyen sorsdöntő "váratlan fordulat", amivel szintén nincs baj, a megvalósítás viszont hagy némi kivetnivalót maga után. Egyes szereplőkön olyan vastag a plot armor, hogy egy páncélozott harckocsi is megirigyelhetné. Az előre meghatározott finálé felé haladva olyan dolgokat élnek túl, amikre nincs magyarázat és olyan dolgokat tesznek, amikre nem kellene, hogy képesek legyenek. 

Számomra ilyen egyszer nézős volt a Star Wars 9. epizódja, de rossznak azért nem nevezném. Ahhoz, hogy valóban élvezni tudjuk viszont egyszerűen csak el kell engedni bizonyos hibákat, amiknek a nagy részét a szűkös idő okozta. Ha J.J. Abrams-nek lett volna még egy, vagy legalább egy fél filmje felépíteni az eseményeket, meggyőződésem, hogy egy kiváló filmet láthattunk volna a mozikban. Így egy középszerű, de okés lezárást kapott a Skywalker-széria a legújabb Star Wars történet képében. 

Ezek még érdekelhetnek:

Demóna: A sötétség úrnője, avagy háborús film tündérmesének álcázva

Amikor a képzelet összemosódik a valósággal - Joker, az Arthur Fleck-sztori

Szólj hozzá

kritika film rey j.j. abrams Star Wars Adam Driver daisy ridley kylo ren skywalker kora