2019. sze 03.

Joker megverte a Végjátékot és A sötét lovagot is

írta: Luthor95
Joker megverte a Végjátékot és A sötét lovagot is

Joaquin Phoenix új filmje kapta a legjobb értékelést a képregényfilmek között

1_1.png

Todd Phillips rendezésében, Joaquin Phoenix, Zazie Beetz és Robert De Niro főszereplésével hétvégén mutatták be először a Jokert. A filmet még csak a Velencei Filmfesztivál közönsége láthatta, a mozikba pedig csak októberben érkezik, de máris pozitív közvéleménynek örvend. Nem sok DC film mondhatja ezt még el magáról az utóbbi évekből. Todd Phillips még a szokottnál is sötétebbre vette a figurát, új filmje főszereplőjének alakításáról pedig máris az Oscar-díj jut sok kritikus eszébe.

A Joker Arthur Fleck, egy küszködő komikus történetét dolgozza fel, aki betegeskedő édesanyjával él Gothamben. Miközben az élet minden oldalról osztja neki a pofonokat, ő pedig tovább harcol céljai eléréséért, nézőként tanúi lehetünk fokozatosan eluralkodó őrületének. A rendező, aki a forgatókönyvírásban is részt vett a megszokott képregényes kereteket felrúgva és Batmanhez kötődő viszonyát lazán kezelve adott eredettörténetet a karakternek. Ennek megfelelően egy igazán eredeti és hátborzongatóan ügyes megoldásokkal teletűzdelt filmre számíthatunk. Ezt támasztják alá a már nyilvánosságra került vélemények is.

“Bátor, pusztító és elképesztően gyönyörű. Todd Phillips és Joaquin Phoenix nemcsak újragondolta a mozitörténelem egyik legikonikusabb gonosztevőjét, de újraálmodta magát a képregényfilm műfaját is” - írja az Empire újságírója.

Nem ő az egyetlen, aki hasonló véleményen van, az IMDb értékelései alapján ugyanis a Joker lett az eddigi legjobb képregényfilm. A tíz pontból 9.7-et sikerült összegyűjtenie, ami nem rossz teljesítmény a Végjáték 8.6-jához, de még A sötét lovag 9 pontjához képest sem. Az érték ugyanakkor még változhat, mivel a filmet csak októberben mutatják be a mozik világszerte. 3-án érkezik meg például hozzánk is, arra pedig többször láttunk már példát, hogy ami a kritikusoknak tetszett, az a rajongóknak nem mindig… Vagy épp fordítva.

Joaquin Phoenix személyében mindenesetre kiváló színészt választottak Gotham bohócának megszemélyesítésére. A Majd megdöglik érte, a Gladiátor és a Testvérlövészek sztárja hetedikként bújhat Joker bőrébe és olyan színészek cipőjében járhat, mint Ceasar Romero, Jack Nicholson és Heath Ledger. Ennek megfelelően nemcsak kemény fizikai, de lelki felkészülést is igényelt oldaláról a szerep.

Egy napokban vele készült interjúban elárulta, hogy a legkeményebb dolog a Jokerben nem a hosszú munkaórák voltak, hanem a fogyás.

Az első dolgunk volt a súlyvesztés. Azt hiszem, tényleg ezzel kezdtünk és kiderült, hogy ez a pszichédre is hatással van. Elkezdesz megőrülni, amikor ekkora súlyt veszítesz ilyen kevés idő alatt” - nyilatkozta a színész, aki huszonhárom kilótól szabadult meg a szerep kedvéért.

joker-2019-movie-4k.jpg

A Joker egyértelműen elnyerte a 76. Velencei Filmfesztivál nézőinek tetszését, végleg azonban októberben dől majd el, hogy a nagyközönség előtt is hasonló sikereket ér-e el. Ki várja még annyira a bemutatót, mint én?

Ezek még érdekelhetnek:

A Sötét Főnixtől Az elsőkig - A legjobb és legrosszabb új generációs X-men filmek a rajongók szerint

A Shazam!-tól az Öngyilkos osztagig: ezek a legjobb és legrosszabb DC filmek a rajongók döntése alapján

Szólj hozzá

film hír joker dc joaquin phoenix