2020. jan 13.

Erre még nem volt példa: képregényfilm vezeti az Oscar-jelöltek sorát!

írta: Luthor95
Erre még nem volt példa: képregényfilm vezeti az Oscar-jelöltek sorát!

A Joker jön, lát, de vajon győzni is fog?

joker-2019-movie-4k.jpg

A Todd Phillips rendezésében, Joaquin Phoenix főszereplésével készült Joker volt a 2019-es év egyik legnagyobb mozis szenzációja. Már a premiert megelőzően is többen Oscar-esélyesként emlegették a DC klasszikus gonosztevőjének sztoriját rendhagyó megközelítésből feldolgozó filmet, nemrég pedig kiderült, igazuk is lehet. Kihirdették az idei Academy Awards jelöltjeit és a Joker vezeti a listát!

A film első díját már nem sokkal a bemutatója után bezsebelhette a Velencei Filmfesztiválon ugyanis elnyerte az Arany Oroszlánt. Ezt követte négy Golden Globe jelölés, amiből két díjat haza is vihetett, köztük a Legjobb férfi színésznek járót. Hét jelölést kapott a Critics Choice Awards-on és tizenegy jelölést zsebelt be a 73. British Academy Film Awardon (röviden BAFTA), ami Nagy-Britannia legnevesebb filmes díjátadójának számít. Ugyanennyi kategóriában jelölték most az Oscar-díjra is, ezzel pedig a Joker lett az idei év legtöbbet jelölt filmje.

joker-still.jpg

Joaquin Phoenix így indul a Legjobb férfi főszereplő kategóriában Leonardo DiCaprio, Antonio Banderas, Jonathan Pryce és Adam Driver ellen. A Legjobb rendezőnek járó szobrocskáért pedig Todd Phillips versenyezhet Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes és Pong Dzsunho oldalán. A Joker ezen kívül jelölést kapott a Legjobb film, a Legjobb eredeti filmzene, a Legjobb adaptált forgatókönyv, a Legjobb operatőr, a Legjobb hangrögzítés, a Legjobb jelmeztervezés, a Legjobb hangvágás, a Legjobb vágás és a Legjobb smink kategóriákban. 

Ezzel egy jelöléssel előzte meg Sam Mendes filmjét, az 1917-et, a Quentin Tarantino rendezésében és forgatókönyve alapján készült Volt egyszer egy Hollywoodot és a Martin Scorsese nevével fémjelzett Az írt. Ezeken kívül szép számmal kapott még jelölést a Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével készült Marriage Story, az Élősködők című dél-koreai film, a Greta Gerwig által rendezett Kisasszonyok, a Thor: Ragnarök rendezőjének tragikomédiája, a Jojo nyuszi és a Christian Bale és Matt Damon főszereplésével készült Az aszfalt királyai is.

A 2020-as jelöltek teljes listáját IDE kattintva olvashatod el!

Ezek még érdekelhetnek:

Amikor a képzelet összemosódik a valósággal - Joker, az Arthur Fleck-sztori

A Star Wars: Skywalker kora nem győz magyarázkodni Az utolsó Jedik miatt - Kritika

Szólj hozzá

film joker martin scorsese quentin tarantino joaquin phoenix todd phillips oscar-díj