2019. ápr 03.

A DC legújabb filmje megpróbálja túlhumorizálni a Marvelt – Shazam! kritika

írta: Luthor95
A DC legújabb filmje megpróbálja túlhumorizálni a Marvelt – Shazam! kritika

Shazam kritika

3489349-shazam-newtrailer-promo-2.jpg

A Marvel 2008-ban szerencsés helyzetből indult, viszonylag kevés konkurenciával a szuperhősfilmek terén. A DC-nek 2013-ban már nehezebb dolga volt az öt évvel és egy Bosszúállókkal a háta mögött álló Marvellel szemben. Nem csoda, hogy a két univerzumot máig sokan hasonlítják össze, habár a szembetűnő hasonlóságok ellenére különbözőbbek nem is lehetnének. A Shazam! vetítésén is hallottam egy-két embertől, hogy ez végre nem a Zack Snyder-féle érvágós rettenet lesz, meg hogy végre példát vettek a Marvelről és egy szórakoztató filmet hoztak a nézőknek.

Tény, hogy a borongós DC stílussal nem igazán sikerült eddig nagy sikereket elérnie a stúdiónak, ellenben a lazább Aquaman Jason Momoával valódi kasszasikernek bizonyult. Most a nyomdokaiba léphet Zachary Levi Shazam!-ja is, ami egyáltalán nem veszi komolyan magát. A több, mint két órás film majdnem minden percében úgy éreztem, mintha egy szuperhősfilm paródiáját nézném, ennek ellenére élveztem az egészet. A közönség ötpercenként nevetett fel valamin egy emberként, még ha a legegyszerűbb poénról volt is szó. Összességében tehát egy nagyon szórakoztató filmet láthattunk.

Kicsit bővebben a sztoriról!
A történet szerint Billy Batson, filmünk főhőse egy valódi bajkeverő. Négyévesen került állami gondozásba, miután elkeveredett édesanyjától egy karácsonyi vásárban, akit azóta is keres. Sosem adott igazán esélyt új nevelőszüleinek és családjának, hogy megszeressék, vagy hogy ő megszeresse őket. Egyetlen célja az volt, hogy megtalálja édesanyját és visszajusson hozzá. A varázslótanács utolsó tagja, Shazam mégis őt választja minden ereje örököséül és végül megszületik a DC Marvel Kapitánya. Megjegyzem, hogy a képregényekben amúgy tényleg így hívják. Nincs azonban szuperhős szupergonosz ellenfél nélkül. Billy sem ússza meg tehát az összecsapást méltó ellenfelével, Dr. Sivanával (Mark Strong) és démoni segítőivel, a hét főbűnnel.

shazam_-trailer-gq-1.jpg

A poénkodás mellett természetesen marad hely a mélyreható üzenetnek is, ami nélkül szintén nem tudnánk elképzelni egy szuperhősfilmet. Ebben az esetben ez a család fontossága, amire szép lassan ébred rá főhősünk, aki elhagyott árvából valódi testvérré és egy színes család legújabb tagjává válik a film végére.

A gyerekszínészek (Asher Angel, Ian Chen, Faithe C. Herman, Jovan Armand és Jack Dylan Grazer) jól hozzák a karaktereiket, míg Zachary Levi sokszor erősen rájátszik szerepére. Ez hozzájárul a film paródiaérzetéhez. Egyszerűen nem lehet komolyan venni egy majdnem negyven éves színészt, ha az idő kilencven százalékában olyan fejet vág, mintha vécéznie kellene. Még ez a kis visszásság is jól áll azonban a filmnek, hiszen, ha akarnánk sem tudnánk elfelejteni, hogy egy felnőtt testbe zárt gyereket láthatunk hősködni, aki csak most tanulja használni emberfeletti képességeit.

shazam-lightning.jpg

Mark Strong karakterét sem bonyolították nagyon túl a készítők. Doctor Sivanát végtelenül egyszerű motiváció mozgatja, meg akarja mutatni mindenkinek, hogy ő a legjobb és közben megszerezni Shazam képességeit is. Különösebben nem is hiányzott, hogy árnyalják a gonosztevőt, hiszen ez a film nem róla szólt és épp annyit tudtunk meg belső drámájáról, ami érthetővé tette mozgatórugóit. Hasonló a helyzet Billy-vel is. A múltból épp annyit hoznak a tudtunkra a készítők, hogy el tudjuk helyezni a sztoriban karaktereinket és kicsit beleéljük magunkat a helyzetükbe, a középpontban azonban a jelen szerepel. Az, hogy múltbéli események milyen hatással vannak most a szereplőkre, amit fölösleges borongás nélkül is sikerül megmutatni.

Ha már a megmutatásnál tartunk, a CGI úgy tűnik, még mindig nem a DC erőssége. Határozottan jobb volt azonban a helyzet, mint Az igazság ligájánál, de még mindig idegen kicsit. Ez főleg a bűnök ábrázolásánál volt szembetűnő, de közel sem volt zavaró.

Igazából hiába próbálok is hibát keresni benne, egyszerűen nem tudok. A DC-nek újra sikerült egy látványos és szórakoztató filmet hoznia a rajongóknak és annak ellenére, hogy Shazam egyedi mozijáról van szó, azért elrejteni benne néhány kedvencünk cameóját is.

 Neked ajánlom még:

Formula 1: Drive to Survive kritika - Avagy így vedd rá a csajod, hogy Forma1-et nézzen veled

A film, amire senki nem a főszereplő miatt kíváncsi - Marvel Kapitány kritika

Szólj hozzá

vélemény kritika előzetes film mozi marvel dc zachary levi Shazam moviefunatic