2020. már 19.

#maradjotthon: Sorozatok, amikkel gyorsabban telik az idő

írta: Luthor95
#maradjotthon: Sorozatok, amikkel gyorsabban telik az idő

westworld.PNG

Az otthonülés talán soha nem volt még ekkora teher, sem ennyire fontos, mint most. Pánikra persze semmi ok, a koronavírus miatt hozott intézkedéseket azonban érdemes megfelelő komolysággal kezelni és akinek csak lehet, otthon maradni. Ezt néhányan, mint mondjuk az introvertált, socially awkward szövegírók, amilyen én is vagyok még élvezik is. Azért a home office csendes kényelmére és nyugalmára sem cserélném le hosszú távon a hétköznapok jól megszokott rutinját, vagy hogy aggodalom nélkül találkozhassak a barátaimmal, esetleg mehessek nagyobb társaságba. 

Amíg erre nincs lehetőség, és úgy tűnik, sajnos, hogy a közeljövőben nem nagyon lesz, addig marad az itthon ülés. Az elmúlt pár napban kitakarítottam a lakást, újra rendszereztem a konyhát, majd a ruhatáram, megcsináltam minden munkám. Amikor ezekkel végeztem, elkezdtem tévézni, de a szokásos háttérzaj helyett ezúttal valóban figyeltem is arra, amit nézek. Azt tudni kell, hogy a tévé nálam a streamelt műsorokat jelenti, főleg a Netflix és HBO Go kínálatából, de alkalmanként az Amazonnak is ikerül behúznia egy-egy érdekes sorozattal. Most ezek közül válogattam ki a kedvenceimet, amik talán a számodra is megkönnyítik kicsit az otthonmaradást.

Formula 1: Drive to survive - Netflix

Nemrég került fel a szolgáltató kínálatába a sorozat második évada, ami az előző szezon eseményeit dolgozza fel. Mivel a COVID-19 miatt a FIA számos futamot mondott le, vagy halasztott el, a száguldó cirkusz nagyjait legközelebb június 7-én láthatjuk újra a képernyőkön az Azerbajdzsáni Nagydíjon. Habár a következő hetek még okozhatnak meglepetéseket, a Forma1 rajongói ebben a sorozatban találhatnak egy kis megnyugvást. Az első évadról már írtam is egy kritikát, amit a cikk végén megtalálhatsz. 

A másodikat egyelőre elkezdtem, de még nem jutottam a végére. Ha hűségesen követted a 2019-es szezon eseményeit, nagy meglepetéseket a Formula1: Drive to survive második évada sem tartogat majd a számodra. Érdemes azonban vetni rá egy pillantást, mivel a versenyek egyszerű feldolgozása helyett enged egy kis bepillantást a pilóták lelki világába és a csapatok belső tevékenységeibe is, ami színesebbé teszi a képet a nem rajongók számára is.  

Westworld - HBO Go

 A Trónok harca után marad űrben találtam rá a Westworldre tavaly, habár már korábban nagyon jókat hallottam róla. Szintén most startolt belőle az új évad, immáron a harmadik, amit hetente, részenként tesz elérhetővé a szolgáltató. 

Azoknak, akik nem ismernék Dolores nevét és az átláthatatlan rejtélyekkel és feszült izgalommal átszőtt Westworld világát, úgy tudnám leírni a sorozatot, mint egy vadnyugati Agatha Christie regényt, egy kis scifivel fűszerezve. Az első pár epizódban épphogy lehetőségünk nyílik megismerni a főszereplőket, elhelyezni a jófiú-rosszfiú címkéket, a második évadig azonban valójában fogalmunk sincs az igazságról. Az írók nagyon ügyesen játszottak az információval, amiből mindig épp csak annyit hoztak a nézők tudomására, amennyit nagyon kellett. Ennek köszönhetően tényleg izgalmas és fordulatos sorozat lett a végeredmény, amiből minden rész után csak többet és többet akarunk.

Good Omens - Amazon Prime

A Neil Gaiman és Terry Pratchett regénye alapján készült széria csupán hat részből áll, így viszonylag könnyen fogyasztható. Tavaly év végén került be az Amazon Prime kínálatába és egy csodálatosan színes, humoros és mégis kicsit morbid mese egy angyal és egy démon barátságáról, ami az Édenkerttől napjainkig nyúlik. Bonyolítja a sztorit a kis Antikrisztus feltűnése, akit hirtelen mindkét oldal meg akar találni, a cél pedig egyértelmű, a világvége megakadályozása.

Ebben egy önjelölt boszorkányvadász és egy generációkra visszanyúló örökséggel rendelkező fiatal boszorkány is részt vesz, habár egyikük sem tud róla. A Good Omens talán nem való mindenkinek, de aki csak egy kis nyitottságot is érez Gaiman és Pratchett stílusa iránt, vagy minőségi brit színészi játékot akar látni, az nem fog csalódni benne!

Stranger Things - Netflix

A Netflix nosztalgikus scifi sorozata a '80-as évekbe kalauzolja vissza a nézőket egy álmos amerikai kisvárosba, Hawkins-ba. Ha az első évaddal kezdesz, akkor okkal érezheted néhol az AZ és Stephen King hatását, bár a hasonlóság a gyermekfőszereplőkben és az ismeretlen gonoszban ki is merül. Bohóc helyett itt egy másfajta szörny vonja uralma alá a város lakóit, akiket csak egy csapat tinédzser menthet meg a végső pusztulástól. 

A negyedik évad a pletykák szerint 2020 év végén, vagy 2021 januárjában érkezhet, a már meglévő huszonöt rész azonban arra épp elég, hogy még többet akarjunk belőle.

Narcos: Mexico - Netflix

A Narcos testvér-sorozataként látott napvilágot a Diego Luna és Michael Pena főszereplésével készült Narcos: Mexico 2018-ban. A valós eseményeket feldolgozó széria a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar helyett a mexikóiakat helyezi középpontjába. Az első évadban a tehetséges és ambiciózus Miguel Ángel Félix Gallardo felemelkedését követhetjük nyomon, ahogy kishalból egy egész drogbirodalom vezérévé válik. 

Mindeközben vérontásból, összeesküvésből és izgalomból sincs természetesen hiány. A kartellek mellett korrupt zsaruk, becsületes detektívek és a pénzzel és befolyással kijátszható bürokrácia színesíti a képet.

Castlevania - Netflix

A Netflix animációs sorozata az azonos című japán videojáték-szérián alapul. Sajnos az utóbbi években több rossz példát is láttunk már arra, hogyan erőszakolnak ki filmeket egyes gyártók a '80-'90-es évek klasszikus játékaiból. A Castlevania azonban szerencsére nem ezek közé tartozik. Az évadok elég rövidek, ráadásul az epizódok is követik az animékre jellemző 20-30-perces adáshossz mintáját, habár amerikai szériáról van szó. 

castlevania.PNG

Ennek köszönhetően szinte mindig történik valami, egy pillanatra sem érezhetjük úgy, hogy időhúzással, lényegtelen eseményekkel telne az idő. Ami személy szerint az egyik kedvencemmé teszi az első két évadot, az a zene, amiben sikerült visszahozni az eredeti játék akkordjait és ezzel teljessé téve a nézői élményt. 

A harmadik évad nemrég került fel a Netflix műsorára és egy ideje már játszom is a kritika gondolatával, időhiány miatt nem volt még lehetőségem leülni és megírni a gondolataimat. Annyit mondok előzetesben, hogy nálam nem volt meg ugyanaz a katarzis, mint az első két szezon esetében. Ennek ellenére érdemes vetni rá egy pillantást, az első két évad is szép kerek sztorit alkot ugyanis, ami komoly nosztalgiát ébreszthet bennünk a retro videojátékok iránt. 

Outlander - Netflix

Ez a sorozat a bűnös kis élvezeteim közé tartozik. Diana Gabaldon azonos című könyvén alapul, amit egy hagyományos romantikus regényként tudnék összefoglalni, csakhogy fűszerezi némi időutazás és egy szexi, vörös hajú skót. A történet a második világháború után kezdődik, középpontjában pedig egy háborús nővér, Claire áll, aki egy megmagyarázhatatlan véletlennek köszönhetően egy nap a 18. századi Skóciában találja magát.

A sztori helyenként elég kiszámítható és néhány epizódonként olyan érzése támadhat a nézőnek, mintha ismétlődne, de a főszereplők miatt mindent hajlandóak vagyunk megbocsátani neki. A kosztümök egyszerűen zseniálisak, Skócia vadregényes tájai pedig könnyen magába bolondítják az embert. Az írónő, ha már a történelem egy sokat emlegetett időszakába helyezte regényét láthatóan elvégezte a szükséges kutatómunkát. Ennek köszönhetően a jakobita felkelés érdekes pillanatai elevenednek meg előttünk.

Jelenleg az ötödik évadot sugározza a Starz, ami hetente, epizódonként kerül fel a Netflix műsorára is. 

elle-outlander-1579895413.jpg

Nem kertelek, engem Sam Heugan nyert meg a sorozatnak, aki miatt sikerült megszeretnem a skót akcentust, amit korábban alig értettem. A színészt egyébként több filmben is láthattuk már, Magyarországon forgatta A kém, aki dobott engem című vígjátékot (szintén fent van a Netflix-en) és március elején került a mozikba a Bloodshot, amiben Vin Diesel oldalán szerepel. Utóbbi hamarosan szintén elérhetővé válik digitálisan is a mozik bezárására való tekintettel.

Remélem néhány sorozattal sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket és kicsit könnyebbé tenni az otthonmaradást. Írjátok meg kommentben, hogy ti mit néztek, illetve hogy viselitek a vírus miatti kényszerpihenő napjait!

Ezek még érdekelhetnek:

Formula 1: Drive to Survive kritika - Avagy így vedd rá a csajod, hogy Forma1-et nézzen veled

Demóna: A sötétség úrnője, avagy háborús film tündérmesének álcázva

Amikor a képzelet összemosódik a valósággal - Joker, az Arthur Fleck-sztori

Szólj hozzá

sorozat amazon karantén netflix castlevania outlander westworld HBO narcos stranger things drive to survive good omens #maradjotthon